Operasjonsmetoder

Det finner to forskjellige hovedoperasjonsmetoder. Disse skal jeg nå forsøke å forklare med egne ord.

Den ene heter middle fossa approach og den andre heter transmastoid approach. Førstnevnte er en teknikk hvor man kort fortalt åpner en luke i kraniet over øret, løfter opp hjernen og gjør inngrepet ovenfra. På denne måten kan kirurgen se ned på kanalen hvor hullet er.  I Norge utføres ikke denne type operasjon. Her bruker man transmastoid approach. Med denne teknikken går man inn bak øret og legger en «plate» over hullet uten å se. Man kan enten plugge igjen hullet eller legge plate over. Hvis man plugger vil man stenge av hele denne kanalen for alltid og man har da bare to kanaler igjen på siden hvor operasjonen er utført. På bildet er det den kanalen som stikker rett opp som da vil bli plugget.

Etter hva jeg forstår er det ikke heldig å plugge igjen kanalen på eldre mennesker og mennesker som er bilaterale (hull på begge sider). Da anbefales «resurfacing».

Mange kirurger går mer og mer bort fra plugging. Grunnen til at man i Norge kun utfører transmastoid, er at det anses i følge ØNH- spesialist Nordfalk og nevrokirurg Bunne å være mindre risiko forbundet med denne typen inngrep kontra middle fossa. Man skal i Norge ha gått gjennom en rekke operasjonsrapporter og kommet fram til denne konklusjonen. Her strides de lærde.

Men dette temaet kommer vi til forhåpentligvis til å ta opp igjen med noen norske kirurger og spesialister. Foreløpig får dere en kortversjon av begge hovedmetodene fortalt av en pasient som har lest mye om de forskjellige metodene. Det finnes også varianter av disse to, som en kombinasjon av disse m.fl. Men dette vil vi komme inn på når vi har mer informasjon på norsk, forhåpentligvis fra noen som jobber i det norske helsevesenet.

Kort om forskjellige operasjonsmetoder på engelsk.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *